Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ochotnický divadelní soubor J. K. Tyl Počátky… 

 

Divadelní soubor v Počátkách má za sebou bohatou a slavnou minulost. Prvně se zde divadlo hrálo již v roce 1830, ale v jazyce německém, takže vznik českého divadla v Počátkách řadíme až k roku 1833. Zasloužili se o něj studenti z Počátek a Jindřichova Hradce, kteří v tomto roce uspořádali první české divadelní představení. V roce 1859 se ujímá divadelní činnosti nově založený zpěvácký spolek Čechorod a dále se divadelní činností také zabývá Spolek studentů a Národně vzdělávací beseda dělnická, ze kterých v roce 1864 vzniká divadelní spolek J.K.Tyl.

V průběhu let se hrálo na mnoha místech, např. ve škole (60. léta 19. století), v různých hostincích (U České koruny, v Modré Hvězdě, v hotelu Vůle) a od konce 20. let 20. století v sokolovně, kde bylo k dispozici na tu dobu moderní jeviště. Teprve od roku 1959 se začalo divadlo hrát v nově zrekonstruovaném sále bývalého pivovaru, kde s menšími přestávkami v činnosti a po dalších rekonstrukcích kulturního stánku spolek funguje dodnes.

Na tomto místě by bylo vhodné zmínit i řadu režisérů, kteří se o činnost spolku zasloužili, protože pro jeho fungování jsou tím nejdůležitějším. Prvním z nich byl Jakub Škoda, profesor jindřichohradeckého gymnázia, jako další můžeme jmenovat Jana Chlebce, Ferdinanda Vodrážku, Josefa Kremličku, Stanislava Kalivodu, Karla Vachka, Stanislava Martínka. Po II. světové válce se věnovali divadelní režii Adolf Šetka a Božena Novotná, později to byli Miloš Březina a František Hezina. Po smrti pana Heziny a následující pětileté pauze režíroval ochotnické divadlo v souboru J. K. Tyl Pavel Kubů a Alena Jandová, která v této činnosti pokračuje dosud.

Během uplynulých let se soubor úspěšně zúčastnil několika divadelních přehlídek ochotnických souborů na úrovni oblastí, okresů ale i kraje a získal ocenění za režii, herecké výkony i scénu.

Výčet nejznámějších titulů, které soubor sehrál: Podskalák, Pan Hašler přijímá, Nejlíp je u nás, Nazdar tati, Fanfán tulipán, Mamzelle Nitouche, Paní Kalafová, Stanice Gordian, Lucerna, Ženitba, Revizor, Naši furianti, Charleyova teta, Nebe na zemi, Dalskabáty hříšná ves, Tvrdohlavá žena, Polská krev, Dům na nebesích, Na tý louce zelený, Košilka, Past na myši, Půlnoční vlak, Strakonický dudák, Uličnice, Dívka pro mé babí léto, Sto dukátů za Juana, Slovácká princezna, Perly panny Serafinky, Děvče z předměstí, Fidlovačka, znovu Podskalák a Nebe na zemi a další. Ze současné činohry spolek J. K. Tyl nastudoval hru Antonína Procházky S tvojí dcerou ne, Františka Ringo Čecha Dívčí válku, komedii 1+1=3 Raye Conneyho, Charleyovu tetu Thomase Brandona, komedii Erica Assouse Švagřičky, pohádku Ježibaby z Babína, veselohru Antonína Procházky Holka nebo kluk, znovu Dalskabáty a v roce 2017 konverzační komedii Klíče na neděli oblíbeného autora Antonína Procházky.

Z výše uvedeného vyplývá, že divadelní spolek J. K. Tyl má dlouholetou tradici, kterou se i v dnešní době snaží uchovat pro další generace diváků. Zbývá ještě uvést, že kromě divadelních představení se opakovaně podílí na programu Václavských slavností a oslav výročí města ať už zpěvem jarmarečních písní, tancem České besedy nebo scénkami v historických kostýmech.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.